Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Εισαγωγή στο μάθημα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας 

Λογοτεχνία: η τέχνη του λόγου & Λογοτέχνης: ο τεχνίτης του λόγου. Ο λογοτέχνης ενδιαφέρεται και για το περιεχόμενο (το τι λέει) και για τη μορφή (το πώς το λέει ) του κειμένου του.
 Ένα κείμενο μπορεί να είναι πεζό (αποτελείται από σειρές και παραγράφους) ή ποιητικό (αποτελείται από στίχους και στροφές).

 ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΝΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ 
ΘΕΜΑ: είναι η βασική ιδέα του κειμένου.
 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ: μπορεί να είναι κοινωνικό, πολιτικό, ιστορικό, οικολογικό, φιλοσοφικό, διδακτικό κλπ. 
Η ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
 • ΥΦΟΣ: απλό (χωρίς πολλά εκφραστικά μέσα), γλαφυρό (με πολλά εκφραστικά μέσα), υψηλό (εκφράζει μεγαλοπρέπεια και υψηλές ιδέες), ρεαλιστικό (αποδίδει την ωμή πραγματικότητα), λυρικό (εκφράζει συναισθήματα), νοσταλγικό, εξομολογητικό κλπ.
 • ΓΛΩΣΣΑ: απλή δημοτική, λόγια (με λέξεις της καθαρεύουσας), με ιδιωματισμούς κλπ.
 • ΕΙΔΟΣ ΑΦΗΓΗΤΗ: ομοδιηγητικός (αφηγείται γεγονότα που έχει ζήσει ο ίδιος), ετεροδιηγητικός (αφηγείται γεγονότα που δεν έχει ζήσει ο ίδιος), δραματοποιημένος (συμμετέχει στη δράση), παντογνώστης (γνωρίζει τα πάντα για τους ήρωές του, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους.
 • ΕΙΔΟΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ: πρωτοπρόσωπη, τριτοπρόσωπη, σε β΄πρόσωπο (για αμεσότητα με τον αναγνώστη).
 • ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: παρομοιώσεις, μεταφορές, προσωποποιήσεις, εικόνες οπτικές, εικόνες οπτικοακουστικές, εικόνες οσφρητικές, υπερβολές, επαναλήψεις, αλληγορίες (συμβολισμοί), ασύνδετο σχήμα κλπ. Τα εκφραστικά μέσα θέλουν να τονίσουν κάτι.
 • ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ: περιγραφή, αφήγηση, διάλογος, μονόλογος, εσωτερικός μονόλογος, αφηγηματικό σχόλιο (o αφηγητής σταματά για λίγο την αφήγησή του για να μας διατυπώσει κάποιες σκέψεις και απόψεις του), αναδρομική αφήγηση (αναφέρεται σε ένα γεγονός που έγινε παλαιότερα), πρόδρομη αφήγηση (αναφέρεται σε ένα γεγονός που θα γίνει στο μέλλον).
 • ΜΕΤΡΟ πχ ιαμβικό & ΟΜΟΙΟΚΑΤΑΛΗΞΙΑ πχ ζευγαρωτή.
 Επιπλέον στοιχεία ανάλυσης: 
 Ο ΤΟΠΟΣ & Ο ΧΡΟΝΟΣ των γεγονότων
  Τα ΠΡΟΣΩΠΑ κύρια & δευτερεύοντα: οι σκέψεις, τα συναισθήματα και ο χαρακτήρας τους. 
 Η ΔΡΑΣΗ: γρήγορη ή αργή
  Χωρισμός σε επιμέρους ΕΝΟΤΗΤΕΣ και απόδοση ΠΛΑΓΙΟΤΙΤΛΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου