Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Ο ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Στις μέρες μας ο ρατσισμός είναι ένα απαράδεκτο κοινωνικό φαινόμενο που αντιστοιχεί συνήθως με την προκατάληψη των ανωτέρων προς τους κατωτέρους τους .
Υπάρχουν πολλές μορφές ρατσισμού.Μερικές από αυτές είναι:

ο φυλετικός ρατσισμός
ο θρησκευτικός ρατσισμός
ο κοινωνικός ρατσισμός

Συνεχώς υποβιβάζει τον πολιτισμό και τα δικαιώματα του ανθρώπου . Πολλές φορές μάλιστα προκαλεί φανατισμό και άσκηση βίας σε ακραίες περιπτώσεις βέβαια . Πρόσφατα παράδειγμα η υπερβολική αντίδραση του ανθρώπου που σκότωνε μαύρους ανθρώπους , χωρίς κάποιο ιδιαίτερο λόγο , απλά από ρατσισμό . Πράξεις σαν και αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν υπερβολικές και σαφώς απάνθρωπες . Επίσης δείχνουν ότι τα άτομα που τις πράττουν έχουν έλλειψη λογικής , αυτογνωσίας και αυτοσυγκράτησης .
Ευτυχώς όμως όλοι οι άνθρωποι - με λίγες εξαιρέσεις- δεν πιστεύουν στον ρατσισμό και θα πλησίαζαν , ακόμα θα έκαναν και φίλους ανθρώπους άλλης φυλής η κοινωνικά κατώτερούς τους.
Εκεί που μπερδεύεται η έννοια του ρατσισμού είναι το αν η απέχθεια που νιώθουν κάποιοι άνθρωποι για φορείς του έιτζ ή ναρκομανείς θεωρείται ρατσισμός .Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το κράτος θα έπρεπε να κάνει κάτι για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό . Οπως για παράδειγμα να περάσει κάποια θετικά μηνύματα για ανθρώπου άλλης φυλής , κυρίως μέσα από την παιδεία . Επίσης θα μπορούσε να μην κάνει διακρίσεις στις προσλήψεις αλλοδαπών για κάποιες εργασίες , χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι προλήψεις θα είναι εις βάρος τον καθαυτών πολιτών μιας χώρας.


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ

ΑΙΤΙΕΣ :


Οικονομικοί λόγοι π.χ. Εκμετάλευση μαύρων,σήμερα Αλβανών, που αποτελούν φθηνά εργατικά χέρια.
Η έλειψη παιδείας π.χ.οι απαίδευτοι γίνοντε κυρίως θύματα προπαγάνδας,δεν μπορούν να κρίνουν,οι επιτήδειοι μπορούν να καλλιεργήσουν στους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας ή να τους φανατίσουν εναντίον άλλων.
Οικονομικά και πολιτικά προβλήματα μιας κοινωνίας π.χ. Η βία,η εγκληματικότητα,η ανεργία δημιουργούν ένταση η οποία εκτονώνεται πάνω στους ξένους που γίνονται τα εξαλιστήρια θέματα.
επιθυμία κάποιων ατόμων ή λαών για απόκτηση δύναμης και εξουσίας π.χ. συμφέροντα οικονομικά,εδαφικά,κοινωνικά,πολιτικά κ.α.
Ο βαθμός επιρροής των θρησκευτικών δοξασιών και η ηθική εξαχρείωση.




ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ :


Οι συνέπειες του ρατσισμού είναι ότι το άτομο αποδέχεται σκοταδιστικές αντιλήψεις με αποτέλεσμα την παρακώλυση της κρητικής σκέψης. Πνευματική ανελευθερία. Επίσης, ο ρατσισμός οδηγεί στην οικονομική εκμετάλλευση ατόμων και λαών. Ακόμη, εξαιτίας του ρατσισμού, υπονομεύεται η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών από την κυριαρχία της αδικίας, της αναξιοκρατίας και την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, μία σημαντική συνέπεια του ρατσισμού είναι ότι περιθωριοποιούνται άτομα και ομάδες. Παρεμποδίζεται η δημιουργική τους συμμετοχή στην κοινωνία και η εξέλιξη τόσο των ίδιων όσο και της κοινωνίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως λόγω του ρατσισμού, κυριαρχεί ο φόβος ανάμεσα στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία κοινωνική δυσλειτουργία. Γι' αυτό και τα άτομα δε συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Ο ρατσισμός στερεί από τους λαούς, θύματα του ρατσισμού, την ευκαιρία να αναπτύξουν πολιτισμό. Τέλος, ένα συχνό και πολύ δυσάρεστο φαινόμενο είναι οι εκδηλώσεις βίας από τους ρατσιστές. Ο εθνικισμός ο οποίος είναι επίσης μορφή ρατσισμού μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε πολεμικές συγκρούσεις.



Η υπόθεση του ρατσισμού αφορά όλους μας,γιατί πολύ απλά όλοι μας δυνητικά μπορούμε να πέσουμε θύματά του.Ο Μπέρτολτ Μπρέχτ το διατύπωσε θαυμάσια :








«Όταν ήρθαν να πάρουν τους τσιγγάνους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν τσιγγάνος.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν κομμουνιστής.
Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους δεν αντέδρασα.
Δεν ήμουν Εβραίος.
Όταν ήρθαν να πάρουν εμένα δεν είχε απομείνει κανείς για να αντιδράσει.»






Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια βίντεο που σχετίζονται με τον ρατσισμό:

http://www.youtube.com/watch?v=QB3Rxdkf7_Y&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=gvPQFS8dH4A&feature=related

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου